Rijangst

Veel mensen kennen angstgevoel in het verkeer. Soms zijn deze gevoelens zo erg, dat zij het liefst thuis blijven.

Rijangst heb je als je snelwegen gaat vermijden, niet langs water durft te rijden, geen vrachtauto´s durft in te halen enz. Minstens een half miljoen automobilisten hebben een vorm van rijangst en zitten met een zeer gespannen of angstig gevoel achter het stuur, of vermijden autorijden helemaal. Maar vaak is de auto gewoon gemakkelijk en wil je niet altijd afhankelijk van anderen zijn. Wanneer je ergens angst voor hebt, raak je in een vicieuze cirkel. Je gaat hetgeen waar je angstig van raakt vermijden. Maar het gevolg hiervan is dat je angst niet minder wordt, sterker nog, waarschijnlijk word je zelfs angstiger. Dit leidt weer tot meer vermijding. Het is belangrijk deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Kijk op mijn site

Faalangst

Heb je last van faalangst waardoor je er nog niet in geslaagd bent je rijexamen te halen?

Laat faalangst je niet van de weg houden! Bij Veenstra Rijlessen kun je ondanks faalangst toch je rijexamen halen.

De cursus faalangst wordt toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Door middel van een intakegesprek stellen wij vast of en op welke wijze wij je door begeleiding en coaching kunnen helpen

De weg daar naartoe wordt met je doorgesproken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Autisme en ADHD

Er bestaan nogal wat vooroordelen over mensen met autisme en ADHD, zo ook op gebied van rijlessen en deelname aan het verkeer. De mate waarin mensen met autisme of ADHD in het verkeer hinder ondervinden van hun aandoening verschilt per persoon. Er zijn mensen met ADHD of autisme die geen enkele hinder ondervinden bij het halen van hun rijbewijs, maar er zijn ook mensen waarbij de stoornis zo ernstig is dat het CBR geen verklaring van geschiktheid afgeeft.

Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum zoals PDD-NOS of het Syndroom van Asperger leren anders dan mensen zonder deze stoornis. Veenstra is gespecialiseerd in het geven van rijles aan mensen met ADHD en autisme.

Gezondheidsverklaring

Ben je gediagnosticeerd met ADHD of autisme of een andere aandoening, geef dit dan direct aan. Dan moet je een zogeheten ‘Gezondheidsverklaring’ invullen. Deze verklaring bestaat uit diverse vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en wordt door het CBR gebruikt om een verklaring van rijgeschiktheid af te kunnen geven. Heb je ADHD of autisme dan zijn er drie vragen met name van belang.

1) Er wordt gevraagd of je onder behandeling bent (geweest) voor een psychiatrische stoornis
2) Er wordt gevraagd je medicijnen gebruikt
3) Er wordt gevraagd of je nog andere aandoeningen hebt die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken.

Als je autisme of ADHD hebt, zul je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden. De ‘Gezondheidsverklaring’ vraag je aan op mijn.cbr.nl en wordt vervolgens bij het CBR beoordeeld. Zij bepalen of er meer informatie of onderzoek nodig is om een verklaring van geschiktheid af te geven . Dit kan bestaan uit een bezoek aan een door het CBR goedgekeurde medisch specialist en/of een rijtest. Na deze onderzoeken volgt een oordeel van het CBR of je mag deelnemen aan het praktijkexamen. De kosten van deze onderzoeken moet je zelf betalen. De rijtest bij het CBR kost een lesuur.

Let op: het doorlopen de gehele procedure kan aardig wat tijd kosten; vul dus zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op mijn.cbr.nl in.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en wij helpen je door het traject.